Noutăți

Histereza

Ce este histereza? | De ce este important să știm histereza unui termostat? | Cum să ajustăm histereza unui termostat?

Histereza, un termen des întâlnit în domeniul termostatelor, reprezintă o componentă esențială în controlul temperaturii și eficiența energetică a sistemelor de încălzire și răcire. În acest articol, vom explora ce înseamnă histereza, de ce este important să înțelegem această caracteristică, și cum poate afecta performanța unui termostat.

Ce este histereza?

Histereza este o caracteristică a unui sistem care exprimă o întârziere sau o rezistență la schimbare. În cazul termostatelor, histereza se referă la diferența de temperatură între momentul în care sistemul se activează pentru a încălzi sau răci și momentul în care se oprește. Cu alte cuvinte, este acel interval în care temperatura este menținută stabilă înainte ca sistemul să răspundă la o schimbare de setare.

De ce este important să știm histereza unui termostat?

 1. Confortul și economisirea de energie:
  • Histereza bine reglată poate contribui la un mediu confortabil în locuință. Dacă termostatul se activează prea des și se oprește prea des, temperatura ambientală poate varia excesiv, generând discomfort.
  • Pe de altă parte, o histereză prea mare poate duce la oscilații mari de temperatură, iar sistemul va funcționa în exces, consumând mai multă energie decât este necesar.
 2. Durabilitatea sistemului:
  • O histereză prea mică poate duce la cicluri de pornire și oprire frecvente ale echipamentului de încălzire sau răcire. Aceste cicluri dese pot duce la uzură prematură a componentelor sistemului.
 3. Eficiența energetică:
  • O histereză bine ajustată contribuie la o eficiență energetică mai mare. Dacă termostatul poate menține o temperatură constantă în jurul valorii setate, sistemul va funcționa mai eficient, economisind astfel energie și bani.

Cum să ajustăm histereza unui termostat?

 1. Consultați manualul de utilizare:
  • Fiecare termostat este diferit, iar producătorii furnizează adesea informații despre modul în care utilizatorii pot ajusta histereza.
 2. Experimentați cu setările:
  • Încercați diferite valori de histereză și monitorizați modul în care termostatul răspunde. Ajustați setările în consecință pentru a atinge un echilibru între confort și eficiența energetică.
 3. Automatizarea:
  • Unele termostate moderne oferă funcții de automatizare care ajustează histereza în funcție de modelele de utilizare și preferințele individuale.
Articolul anterior

Noua pompă de caldură Samsung EHS MONO HT Quiet

Articolul următor

Tot ce trebuie să știi despre revizia centralelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare rapidă
Plata în rate
Plata securizată
Retur în 14 de zile calendaristice
Coș
Loghează-te

Nu ai cont încă?

Crează un cont